Количката е празна


обратно

6. Защото са по-по-по-полезни

22 април 2014

 

 

 Стремежа на всяка една майка да осигури най-доброто за нейното бебе е поредната причина, която и мен накара да се обърна към тази алтернатива на памперсите.

В тази статийка главните действащи лица ще са моите клиентки, споделили откритото решение за появил се проблем при използването на еднократни памперси. Не мога да приложа като пример моето момиче, тъй като бебка е използвала кремчета против подсичане само в родилния дом /и веднъж, самостоятелно, за ядене..:D/, и никога не е имала проблем със зачервявания. Тъй като не мога със сто процентова увереност да твърдя, че това е само и благодарение на пеленките /все пак почти не използваме памперси, няма как да направя разликатаJ/, ще приложа мнението на други мами, чиито дечица са преборили дерматологични проблеми с помощта на многократните текстилни пеленки.

Една от основните причини, която прави текстилните пелени по-подходящи за малките ни съкровища, е и тази, която отказва много майки от тях.. Странен парадокс, наистина. Но честата смяна на текстилната пелена позволява на детето много повече приток на въздух, много по-голямо внимание на мама към бебчо, много по-нежна грижа за неговото дупе, отколкото оставянето му за часове с изкуствени материи до дупето. И макар от предлаганите от мен пеленки по-голямата част също да са от изкуствени материи, циркулацията на въздуха през текстила е в пъти по-голяма, отколкото през желирана субстанция. И на въпроса с желето J

За съжаление и аз ще вляза в клишето за света в който живеем, за дебнещите ни навсякъде алергени и дразнители /вторите моля да не се обиждат :D/. Случаите на появила се реакция на новородени бебчета към хигроскопичния материал, влаган в еднократните пелени, се увеличават. Ако не се обърне внимание навреме, много често майките на бебчета с подобна чувствителност изпадат в един омагьосам кръг от кремчета, нови памперси, нови кремчета, още по-изнежена кожа. Познавам мами, принудили се от най-ранна бебешка  възраст да спрат употребата на всякакви памперси, и да стоят залостени вкъщи поради невъзможността да излязат навън с детенце.. За някои от тях, вече мои клиентки, обръщането към многократните пеленки им е спестило освен крупна сума за неизползваеми памперси и всевъзможни лечебни процедури и кремчета, и най-важното – спестило им е постоянното притеснение, и постоянната болка при невъзможността да помогнеш на бебчето си. Прозвуча малко мелодраматично, наистина, но е базирано изцяло на споделени мнения..

Друг момент – отново влизам в парадокса – е обема на многократните пеленки. Също причина, която стряска някои мами. Но всяка монета има обратна страна:) Употребата на многократни пелени е препоръчвана от ортопези, нефролози и педиатри, тъй като получилата се леко разширена позиция на крачетата на бебчето способства за неговия комфорт, оттам – за спокойното му откриване на нови хоризонти. Отново се позовавам на опита на моя клиентка – майка на седмаче. При преждевременно родените дечица контрола върху усвоените двигателни умения трябва да е много по-внимателен, и употребата на пеленки до голяма степен е помогнала на бебчето да влезе бързо в нормите на възрастта си. И пак за моето момиченце – но пак без съпоставка с едникратен памперс – обърна се в двете посоки на 4мес., седна на 7, пролази със скоростта на хлебарка към диня на 9, на първия си рожден ден се пусна.. и оттогава не е спряла J