Количката е празна


За многократните пелени.

Ще за започна с поздравление - дори факта, че сте проявили интерес, и разглеждате моите предложения за пелени за многократна употреба, говори много за вашето положително отношение към природата, здравето на вашето бебче, и не на последно място - балансирания семеен бюджет:)

 

Първо ще ви посоча знайните и незнайни плюсове на употребата на многократни пелени:

- Без съмнение, собствения ви принос за намаляване на изхвърлените трудноразградими отпадъци, е една стимулираща причина да се насочите към тази алтернатива на памперсите. Различни проучвания сочат, че за периода от раждането на едно бебче, до приучаването му да седи на гърне, се употребяват между 1500 и 3500 памперса. Моята лична сметка показва 2700 - 30 дни, по 5 памперса на ден, за период от година и половина. Разбира се, децата са различни, някои имат късмета да заобичат гърнето преди да са проходили, но трудно бихте паднали по 1000. Ако можете да си го представите като купчина, ще добиете ясна представа за наследвото, което оставяме на децата си.

 

- Втора причина - текстилните пеленки позволяват на бебешката кожа да диша много повече, отколкото с памперс. Пеленките се сменят много по-често, съответно детето не седи четири-пет часа с една и съща пелена. Надали и вие бихте се чувствали комфортно с една дамска превръзка /извинявам се за аналогията, но ми се струва най-близко/ 5 часа. И макар че вложката не се поставя директно до бебешкото дупе, а в джобче, и не държи мокро, бебетата с текстилни пелени много по-бързо се приучават на гърне.

 

-Трети /и честно казано за мен водещ в началото/ момент е безсъмнената икономичност на пелените. За закупуването на един комплект, достатъчен бебето да има сухи пеленки за два дни, сумата, която ще трябва да отделите е между 100 и 170лв. Груба сметка, разбира се, в зависимост от това кои модели предпочитате, и с какви вложки бихте искали да ги ползвате. За пример - комплект от 10 едноцветни пелени, 4 пъстри /по-големи са, за нощно време или разходки с две вложки са по-добри/ и 20 вложки /трислоен микрофибър/ ще ви струват под 130лв., а това е доста оптимален комплект. Ако се опра на горепосочената сметка - 2700 памперса по 0.30ст. ще ви костват над 800лв. Цифрите говорят достатъчно за икономичната страна на употребата на многократни пелени:)

 

НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ СЪМ ЗА ВСЯКАКВИ ВЪПРОСИ, И ОЩЕ ВЕДНЪЖ - БЛАГОДАРЯ :)