Количката е празна


обратно

5. Защото децата с пеленки по-лесно свикват и без пеленки

24 март 2014

Основната причина, поради която голяма част от моите клиентки се обръщат към ползването на многократни пелени, е желанието им да помогнат на детенцето си в нелекия път към приучаването към гърне. Дечицата с многократни памперси трудно се отказват от комфорта на сухото дупе, и често чак с тръгването на детска градина или ясла родителите започват този процес. А детенцето има нужда да свикне с новите хигиенни изисквания. Налагането на кратък срок за сваляне на памперс в не малко случаи води до изнервяне на детето, и връщане на дори свикнало с гърненце дете към “изпускане”.
Пелените за многократна употреба могат да се използват по два начина. При по-малки дечица подложката се слага в джобчето, и на бебчето му е достатъчно сухо и комфортно. Когато решите да започнете с опитите за гърне, можете за дапочнете да използвате подложката над джоба. По този начин детето ще започне да прави причинно-следствената връзка между пишкането и сухото/мокрото дупе. Друг вариант е да използвате пелени от бамбуков текстил – той е изключително нежен, антиалергенен и мекичък материал, държи по-мокро, отколкото поларените пеленки, и в същото време предпазва детските дрешки от нежелано протичане.


Искрено и лично – горда майка съм на девойче на година и две, което търси всяка възможност да се изпишка извън пеленките. За съжаление гърнето го ползваме за шапка, но всяко детенце има индивидуални крачки в този път. Моето пишка доволно, гордо и право във ваната. Дам.. момиченце е.. Надявам се скоро да започнем и на правилното място с това упражнение Факт е обаче, че предпочита да и е сухичко.
Пеленките са едноразмерни, и спокойно стават на детенце 15-16кг./тествано/.
Лятото е предпочитания сезон от много майки, за да научат детенцето си на гърне. Макар че многократните пелени не позволяват на детенцето да намокри дрешките си, все още доста майчета предпочитат спокойствието на летните дни, и бързото съхнене на пеленките в този период за да започнат да ги ползват. И поради тази причина ще напомня нещо- пеленките не е добре да се използват с кремче – дали слънцезащитно, дали против подсичане. Ако все пак ви се наложи – за да ги предпазите използвайте еднократни биоразградими ролки от бамбукова хартия – така пеленките ще се перат по-лесно, и ще можете да ги ползвате по-дълго време