Количката е празна


обратно

4. Защото е лесно

24 март 2014

Любимото ми възражение, което срещнах дори от хора без деца, беше – “Защо се връщаш 60 години назад? Ставаш робиня, переш, сменяш често.. Хората са го измислили!”. Ами ще се съглася.. Робиня ставам.. Нормалните хора вечер си хранят и приспиват детето, изхвърлят торба миришещи пампи, и я си почиват, я се забавляват.. А аз, завалийката, след цял ден уморителен труд, щракане и отщракване на копченца /тендовагинит ще хвана, ейй/, влизам в пералнята, и започвам да въртя манивелата... Въртя ли въртя, не се спирам, а ако и сушилня имам, цялата нощ ми е заминала в пране
След забавното въведение да не си кривя душата все пак.. Наистина, ангажимента с многократните пелени е по-голям.. Не лепваш едно желе на дупето, и да го забравиш три-четири часа /макар че и за толкова престой има комбинация от вложки, но я използвам само нощем, или за дълги разходки на студено/. Сменяш, щракаш, понякога преобличаш, като се зацапа пеленката трябва да се препере.. Е последното при мен отнема два пъти дневно по четири минути, като се замисля за това време мога половин песничка на бебка да изпея. Ама мога и да пера и да пея, което какво излиза – учим се мултифункционалност /не че не ни е заложено, и като жени, и като майки/.
Закопчаването може би отнема малко-повече време, отколкото лепването на лепенката, но пък гарантира стабилно позициониране на бебешкото дупе, и удобство за всички. Истината е, че след седмица ползване тези допълнителни усилия просто влизат в ритъм, вече въобще не ми прави впечатление, че губя седем секунди за щракане
Многократните пеленки, които предлагам на сайта www.ezbaby.eu, са в един размер – няма смяна на номера, няма смятане на килокрами.. Има – “Оппа, тумбака е порастнал, айде едно копченце по-малко щракаме”. Могат след успешно ползване от едното детенце, да се приберат на топло в шкафа, и да изчакат следващото – и на него ще му станат.
Прането на пеленките всъщност е доста по-лесно, отколкото ви се струва.. Тайната е една – цената им е достатъчно ниска, че да не треперя на всяко пране дали няма да ги унищожа. Пера ги вече цяла година успешно на 40 градуса, с обикновен течен препарат, заедно с другите дрешки. От време на време слагам дезинфектант /или купешки, или просто една допълнителна лъжичка сода. От време на време ги приплаквам и без препарат. Това е упражнение, което правя веднъж на два месеца, и колкото и да ми е жал, не гори достатъчно калории:))
И – освен че е всъщност лесно /това е най-голямата ми тайна, ако имам нужда от десет минути за мен във ваната успешно демонстрирам страааашна умора от целодневната занимавка/, е и удобно, полезно и цветно:)))