Количката е празна


обратно

1. Защото ми спестяват пари. Мнооого пари!

24 март 2014Аз съм израстнала в бедно семейство. И макар към днешния ден да мога да си позволя малко повече, отколкото в първите години на порастването си, винаги имам едно наум за икономиите. Плюс това съм и козирог – хората казват, че за десет стотинки разлика и до другия край на града ще ида:) Е, не е точно така, но държа всичко, което купувам, да си струва точно цената, пък ако е и по-евтинко – по-добре. Без да икономисвам от качеството. Още преди плановете за бебе да започнат да се оформят в главата ми, моя приятелка ме запозна с многократните пеленки, с които гледаше бебето си.. Имах вече едно наум, и когато бременеенето ми стана факт, се обърнах към нея за повече информация.

Малката ни принцеса беше абсолютно планирано бебе. Само зодията объркахме, че се бяхме цанили теле да правим, ама кой да знаее колко лесно стават нещата понякога. Тъй като не обичам да оставям нещата на произвола на съдбата, пък и както посочих по-горе никога не съм разполагала с неограничени финанси, направих планове за всички възможни разходи за бебонка, и как да ги контролирам. Не исках да настъпи момент, в който няма да мога да отговоря на потребностите на дъщеря ми. Дългото кърмене и многократните пеленки бяха едни от основните стълбове на финансовата ми стратегия. Плюс няколко документални, но за тях на лични могат да ми пишат бъдещи мами, много съм добра.

Отново се свързах с моята позната, след като бях изпопрочела де що има информация на български език. Предлаганите по това време пеленки бяха предимно на известни английски и френски марки, с начални цени на пеленка трийсетина лева.. Преглътнах здравата начална инвестиция, защото пак с правилни сметки, нещата ми излизаха къде-къде по-икономично. Заговорихме се с нея, и о, чудо! Тя съвсеееем не била инвестирала една минимална заплата, купила си “китайки”, при това втора употреба от популярен сайт за продажби.. С инглиш дикшънърито под ръка започнах да ровя и по чужбинските сайтове, и се оказа, че “богатите” чужденци съвсем не робували толкова на страната на производство. Отворих си гардероба – и трите ми маркови дрешки сделани в Китай?!? Че поради що аз трябва да съм по-ларж от англичаните, дето изкупуват и-бей?

Така вече и първоначалната инвестиция беше къде къде по-приемлива, и след тестове на няколко модела, и контакт с няколко майчета установих, че не само не отстъпват по качество, ами напротив, оказаха се адекватна конкуренция, на по-ниска цена.. И така – малко по малко успях да хвана точния тон на комуникация с братята китайци, и вече мога да предложа на пазара красиви, евтини и много качествени пеленки под моята марка EZ baby. И най-важното – да помогна с опита си на много майки по-приемливо да посрещнат разходите за малкото човече в първите му две години.

За финал – проста аритметика. Хубав, сериозен комплект пелени и подложки – 20 пелени, 30 подложки, микс, струва около 200лв. Това е свръх оптимален вариант, ако имате сушилня и можете да перете всяка вечер за 100лв. забравяте търчането посред нощ до аптеката.. От раждането до гърнето. Употреба на еднократни памперси – 5 на ден, 0.30ст. памперса /мога и на 0.50 да ги сметна, но ми се завива свят/, две години /700 дни/ - 1050лв. Сметките са различни, разбира се, в началото пампите са повече, после по-малко, някои деца по-рано скачат на гърнето, други и след две имат нужда от нощен памперс. Но дори да намалим наполовина предвижданите разходи – многократните пеленки отново са в пъти по-бюджетно решение.. А колко още причини имам да ги ползвам – но за това – следете следващите статийки от поредицата “Моите десет “Защото..”